Hoe wij zuinig leven deel 3
- Babbel date night
Date night is belangrijk, tijd in ons twee als koppel steken is belangrijk. Uit eten gaan elke maand dan weer niet zo. Samen in de zetel zitten en filosoferen over de wereld, dat is voor ons echte date night. Kost niets, schept wel een band.
- Water!
We drinken water, bijna alleen maar water. Op feestjes drinken we wel eens iets anders, dan mag het wat feestelijker zijn dan water uit de kraan maar hier thuis zijn er zelfden flessen in huis aanwezig.
Elke dag douchen lijkt me horror en zou eerder verboden moeten zijn, een privé zwembad is zeker niet nodig (beter wat meer openbare zwemplaatsen), een baby hoeft zeker niet elke dag gewassen te worden (wist je dat! Ik in alle geval niet toen mijn eerste baby geboren werd) en het kookvocht van groenten gebruik ik voor de soep.
Het kookvocht van aardappelen is dan weer goed om de soep wat in te dikken en het kookvocht van de pasta is prima bruikbaar om de pastasaus wat te binden. Het afwaswater wordt hier gebruikt om het toilet door te spoelen en het douchewater wordt zo veel mogelijk opgevangen voor dezelfde toilet.
- Deelcultuur
Deelwagens, de klusbib, de bib in de plaats van boeken kopen, elkaars spullen uitlenen,… niet iedereen heeft alles zelf nodig. Spullen vergen tijd (zoals een auto poetsen) en geld en ruimte. Spullen nemen vaak veel energie van ons weg. Waarom moet dan iedereen alles hebben? We kunnen maar beter delen lijkt mij.
- Overbodige spullen
Zo veel spullen die we denken nodig te hebben maar eigenlijk zijn ze niet noodzakelijk:
- We hebben het maar geen van onze baby’s heeft er ooit mee gespeeld. Lege plastic flessen en een keukenschuif vol plastic kommetjes daarentegen: dikke hit.
- Babyschoenen / sloffen: kan het nog niet lopen? Geen nood aan (dure) schoentjes dan.
- Babyshampoo / baby olie: de babyhuid is er niet op voorzien om onze baby’s elke dag met shampoo / zeep te wassen. Marie, 20 maanden, heeft 1 staaltje van babyshampoo en dat is nog altijd niet op. Deze shampoo is 1 keer gebruikt geweest toen er nog bloedklonters van de bevalling in haar haar zaten, voor de rest was water tot hiertoe voldoende.
- Shampoo in het algemeen: als we ons haar er niet aan gewoon maken (of we gebruiken het lange tijd niet meer) dan blijkt uitspoelen met water echt voldoende te zijn.
- Verzorgingstas: hoe onpraktisch ook om mee te nemen, vaak zit er zelfs te veel in, dingen die we onderweg niet eens nodig hebben. Ik ben van verzorgingstas overgestapt naar verzorgingsrugzak (eigenlijk gewoon een rugzak van Decathlon) naar uiteindelijk één enkele luier in mijn handtas. Heb ik meer nodig, dan vis ik dat dan wel uit (al is dat nog nooit gebeurd).
- Badkamerproducten: wij hebben een klomp zeep, zelfgemaakte tandpasta en shampoo (ook al is dat strikt gezien niet nodig) in onze badkamer. En dat is het. De rest is, voor ons, overbodig. Al staat er in de kast ook altijd wel conditioner voor als er weer vervelende kriebelbeetjes gesignaleerd zijn in de school van onze kinderen.
- Veel kuisproducten: als er allesreiniger bestaat, die je heel goedkoop en heel gemakkelijk zelf kan maken, waarom zou je dan nog 20 soorten kuisproducten in huis halen? Het kan simpeler en hoe simpeler hoe minder energie zo’n dingen kosten.
- Tablets: er zullen wel mensen zijn die mij tegenspreken maar ik heb het nut er nooit van in gezien. Mijn twee oudste kijken TV op ons TV scherm (dat aan de computer hangt) en hebben elk een oude gsm van mij gekregen (wat nu ook weer niet echt nodig was). Ooit hadden mijn kinderen een tablet, helemaal zelf voor gespaard met geld dat ze vroegen voor nieuwjaar, verjaardagen en dat kleine beetje zakgeld dat ze elke zondag krijgen. Ze waren er een paar dagen gelukkig mee, keken er dan nooit meer naar om en lieten hem uiteindelijk vallen toen hij nog eens uit de kast mocht komen. Het ding was kapot en niemand vond het echt erg. De tablet is nooit vervangen geweest.
- Abonnement op de fitnes: Mijn man is gespierd, sexy gespierd, niet té. Hij gaat niet naar de fitnes maar doet hier oefeningen. Ik ga niet naar de fitnes en probeer zo veel mogelijk met de fiets naar overal te gaan. We moeten niet perse fitnessen, we moeten onszelf niet verplichten om te sporten, we moeten voldoende bewegen.
Er zij nog zo veel overbodige spullen, waar ik nu niet opkom. Het gebeurt heel vaak dat ik zaken zie bij anderen en denk ‘waarom zouden we dat nu weer nodig hebben?’. Alleen is het in mijn hoofd zo’n evidentie geworden dat ik er niet zomaar kan opkomen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb