Scholen open in de grote vakantie

Ik heb de afgelopen week een paar keer de vraag gehad wat mijn mening nu (21/04/2020) is over de hele heisa van scholen die al dan niet langer zouden moeten open blijven in juli.

Ik ben niet akkoord met de onderwijsminister maar ook niet helemaal met de onderwijsvakbonden, mijn mening zit er wat tussenin:

Ik hoor en merk dat vele leerlingen in het gewoon onderwijs momenteel overspoeld worden met taken en lessen, voor hen is het nu echt geen vakantie. Ik ben van mening dat deze leerlingen zeker nood hebben aan een rustpauze en dus hun grote vakantie verdiend hebben. Verder lesgeven in de grote vakantie lijkt me dan ook niet opportuun.

Voorts ben ik ervan overtuigd dat er veel leerkrachten zijn die nu hard werken om hun leerlingen toch nog iets bij te brengen maar vooral om in contact te kunnen blijven met hun leerlingen. Ik merk ook dat er veel leerkrachten zijn die echt wel meer uren per week presteren dan iemand die 38uur in de privé sector werkt, dus dat voor die leerkrachten de vele vakanties gebruikt worden om bij te werken en toch eens wat tot rust te komen kan ik me goed indenken.

Jammer genoeg heb ik ook al veel te vaak het omgekeerde gezien: leerkrachten die tijdens de zomervakantie twee maanden op reis gaan, die voor 1 september nog niet in hun klaslokaal geweest zijn, leerkrachten die het normaal vinden om 1 dag in de week 'niet te werken' hoewel ze voltijds betaald worden, ... Jammer genoeg merk ik dat het net vaak die leerkrachten zijn die luid roepen als er een voorstel wordt gedaan om in juli nog even door te werken.

Het argument dat sommige leerkrachten hun reis al hebben geboekt, daar gaat mijn haar van rechtstaan. Blijven de scholen dan niet elk jaar open tot 15 juli? Is er dan geen regeling dat de directie elke leerkracht kan vragen om voor maximum 3 dagen te komen voor 15 juli of na 15 augustus? Weet elke leerkracht al welke drie dagen dit zullen zijn voor hem of haar?

Welke leerkracht heeft er gedaan met werken op 30 juni? Het lesgeven (en de examens in het gewoon onderwijs) stopt maar het werk niet als het schooljaar nog netjes afgesloten dient te worden. Die wettelijk bepaalde drie dagen zijn uiteraard veel te weinig om in juli een schooljaar deftig af te sluiten en om in augustus een schooljaar deftig op te starten. Al een geluk zijn er heel veel leerkrachten die veel meer naar school komen tijdens de vakanties dan deze drie dagen: om te vergaderen, om lesmateriaal uit te werken, om afspraken te maken, om hun klaslokaal in gereedheid te brengen, om leerlingen in te schrijven, om een deftige overdracht te doen naar de volgende leerkracht,...

Ik denk dat verder lesgeven in juli niet meteen verantwoord is maar verder werken in juli zou nu al overal standaard moeten zijn, als je het mij vraagt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb