- Geen wegwerp van alles
We gaan er wellicht niet heel veel door sparen, we doen het ook niet voor het financiële aspect maar we gebruiken zo weinig mogelijk werpwerkzaken en het helpt financieel zeker ook wel, al is het maar om minder dure vuilzakken te komen kopen. Geen ‘keukenrol’ maar oude baby tetradoeken als er iets gemorst is, geen papieren zakdoekjes (nee! Ook niet sinds corona!), zo weinig mogelijk wegwerpluiers, geen natte doekjes maar een oud zeepflesje met pompje waar ik water in heb gedaan en een hoop oude washandjes om haar poep mee af te kuisen, geen wc papier dat onze leidingen verstopt maar oude doeken in stukken gesneden, geen wegwerp houten stokjes bij Aziatisch eten maar onze eigen set wasbare stokjes, geen wegwerprietjes maar de metalen soort met opzetstukjes voor warme dranken, geen wegwerp flesjes maar vervulbare drinkbussen, geen plastic wegwerp bordjes maar Hema bordjes bij feestjes, geen wegwerp servieten maar uitwasbare, geen tampons en maandverbanden maar een cup en stoffen maandverband, geen watjes om make up van het gezicht te krijgen maar tetra washanden, …
Wellicht kan ik het gewoon allemaal niet meer opnoemen omdat het voor mij zo’n evidentie is geworden.
Wees gerust, bezoekers krijgen nog steeds wc papier.
- Op is op!
Het ‘op is op’ principe proberen we zeker te hanteren: wij eten graag soja yoghurt en kopen deze wekelijks in. Zijn de potten allemaal leeg? Dan is het wachten geblazen tot de volgende winkeldag.
Is ons budget om leuke te dingen te doen op? Dan pech onderweg, helaas pindakaas.
Is mijn data op voor deze maand? Dan ben ik niet meer bereikbaar via whatsapp als ik niet thuis ben.
Zijn de burgers op in de pan? Dan eten we maar wat meer groentjes.
In deze tijden van overdaad is het ‘op is op’ principe voor vele kinderen zeker niet erg om te leren.
Mijn man en ik kennen onszelf ‘zakgeld’ toe. Een budget dat we maandelijks mogen uitgeven aan onszelf zonder dat we daarvoor in overleg gaan met de andere. Het is niet veel maar het helpt wel om ook onszelf niet te vergeten.
- Knutselen met rommel
Mijn kinderen hebben schoendozen vol ‘knutselgerief’. Hier zitten oude knopen, knipsels van reclameblaadjes, lintjes, touwen, kroonkurken, kurken stoppen van wijnflessen, … in en ze kunnen zich er uren mee amuseren. Dan weer maken ze ‘een bos’ in een oude doos en de andere keer komen er ‘kleren’ uit voor de barbiepop.
En wat kost het me? Niks, het bespaart me zelfs geld in vuilniszakken.
- Huis
Eigenlijk veruit de grootste ‘besparing’. Ons klein oud huisje. We hadden drie keer zo veel kunnen lenen bij de bank maar we kochten een klein oud huisje waar we net met zijn vijven inpassen. De keuken valt uit elkaar, de badkamer kan niet meer verwarmd worden, we zijn blij dat de achterbouw eindelijk vervangen zal worden (het werd tijd), Kato en Emma slapen in een hoogslaper om toch iets of wat plaats te hebben in hun kamer en heel veel spullen geraken er niet in. Maar we hebben alles wat we nodig hebben in ons warme, gezellige huisje.
We hebben ongeveer 7 jaar gespaard voor de verbouwingen die nu eindelijk eens gaan beginnen. Dus geen hoge tweede lening. Geen stres om absoluut alle twee voltijds te werken om onze lening af te betalen, geen zorgen over hoe we de oudste haar studies gaan bekostigen terwijl we nog een lening af te betalen hebben. Financiële rust en gezelligheid zo dicht op elkaar in de living (en binnenkort dicht op elkaar boven terwijl de beneden grondig wordt aangepakt).
Nog een plusje wat ons huisje betreft: mensen denken soms dat wij arm zijn. Stel je voor dat mensen zouden denken dat we rijker zijn dan dat we zijn? Dat lijkt me toch veel minder praktisch, laat ze maar lekker denken dat we arm zijn dan weet ik tenminste wie mij apprecieert voor wie ik ben.
- We doen het zelf wel…
We doen veel zelf: tandpasta maken of saus (nog nooit in mijn leven heb ik en pot tomatensaus gekocht denk ik) of groentjes in de tuin zetten (ALS we tijd hebben, at schiet wel eens van over), ons huis kuisen (niet altijd zo grondig maar het wordt gekuist hoor), schoonmaakproducten maken, ..
Al zouden we nog veel meer geld kunnen besparen door nog meer zelf te doen zoals afbraak- en bouwwerken. Alleen hebben we daar geen zin in, we doen liever zaken waar we energie van krijgen en betalen dan andere mensen met andere talenten voor deze dingen.
- Feestjeuh!
Wat is het belangrijkste aan een geslaagd feestje? Leuk gezelschap, voldoende lekker eten en drinken, boeiende gesprekken, de nodige humor, iedereen die zichzelf mag en kan zijn,… .
En wie lust er nu geen chips? Of taart van de Carrefour? Of limonade van de Aldi? Wie kan er nu niet uit een (herbruikbaar) bekertje drinken? Wie zit er nu niet graag in een het zonnetje in het park? Waarom dan veel geld uitgegeven aan grote zalen, aan dure traiteurs, aan chique bestek, aan decadent eten?
Voor de jongste haar eerste verjaardag bakte de oudste dochter taarten (dat doet ze graag, anders zou ik ze gewon van de supermarkt hebben gekocht), hadden we wat Aldi chips gekocht en wat flessen Aldi frisdrank, hebben we een thermos met koffie gevuld en hebben we ons, met diegenen die konden en wouden komen, op een bank in het park naast de speeltuin gezet. Gezellig, lekker, handig en goedkoop.
Voor mijn trouwfeest heb ik zelf kippensoep gemaakt, taarten en chips gekocht in de supermarkt en een simpele bbq gegeven (met een hele goede traiteur / slager). Mijn trouwkleed heb ik voor een prikje gekocht bij iemand die afgedankte trouwkleden verkoopt en mijn haar heeft mijn moeder gedaan.
En voor mijn verjaardagsfeest vraag ik nooit cadeaus en stel ik voor dat we eten bestellen: iedereen betaalt zijn eten en dat is dan het cadeau. Ik zit met minder spullen, niemand moet zich afvagen wat te kopen, iedereen kiest zelf wat die eet en ik moet niet voor zoveel man eten voorzien. Simpel en gezellig.
Al denk ik er wel over na om dit jaar een grote pot spaghetti te maken want eten bestellen begint toch echt wel heel duur te worden hier in Mechelen en mijn gasten op kosten jagen, dat is nu ook niet mijn bedoeling.
En dan heb je nog die babyborrels: de meeste mensen die ik ken gaan niet graag naar babyborrels (of ken ik dan zo’n rade mensen?) en de meeste pas bevallen mama’s hun hoofd staat niet echt naar het organiseren van een babyborrel. De baby’s trekken zich in het beste geval niets aan van de babyborrel (in het slechtste geval wenen ze de hele tijd omdat het daar te druk is, zoals mijn baby deed). Waarom geven we dan nog die babyborrels? Bij mij was het: 1 keer en nooit meer!
- Sparen met een doel
Eerst spaarden mijn man en ik voor de aankoop van ons huis, dan voor de verbouwingen. Een doel helpt. Ik heb zelfs geleerd dat het nog efficiënter is om het bedrag dat je op een maand wil sparen eerst over te zetten naar de spaarrekening aan het begin van de maand zodat je hier al niet aankomt. Dat werkt voor ons wel!
Nu moet ik wel eerlijk zijn dat ons doel, de verbouwingen, bijna bereikt is waardoor ik mezelf wel wat meer luxe gun. Waarom? Omdat het kan! Dus wel eens een keertje op restaurant (zonder peuter, peuters zijn geen pretje op restaurant), wel eens iets bestellen van middageten op het werk in de plaats van lunch mee te nemen, toch eens een filmpje in de cinema gaan zien,… Omdat het kan, gewoon daarom.
- Goedkoop op reis
Mijn man en ik zijn op wereldreis geweest. Ik weet dat niet iedereen dat kan, dus we hebben geluk gehad. Al denk ik dat de meesten die dit lezen dat wel konden. Hoe? Ik had vele studentenjobkes, mijn man had geld gespaard want hij werkte al even en mijn ouders wouden mij wel een beetje geld lenen dat ik héél snel heb terug betaald. We sliepen op banken, in busstations, bij mensen op de zetel, in de goedkoopste (en dus traagste) trein,… We aten heel veel boterhammen met confituur (dit is overal ter wereld beschikbaar en is overal goedkoop), we dronken water met chloortabletjes in om het te zuiveren (jakkes!), we stonden aan de kant van de weg te liften, hadden enkel het hoogst noodzakelijke mee waardoor we als twee verwilderde bosjesmensen terug thuis kwamen,….
Nu met de kinderen is dit toch wat moeilijk, nu is er huizenruil, de couchsurfing, de fietsvrienden, een organisatie waarbij je in iemands woning kan verblijven als je goed op de huisdieren past,… Genoeg mogelijkheden om goedkoper op reis te gaan.
Wij houden ook wel heel erg van thuisblijven tijdens de vakantie om uitstappen te doen vanuit ons huis. We wonen in Mechelen, wat zeer centraal gelegen is dus van hieruit geraken we overal in België (en vaak dan nog eens met de trein ook). Dagje zee met de rugzak vol eten en drinken, dagje Ardennen, de zoo met kortingskaarten, Plops land met mijn lerarenkaart, een babbeldagje met de buurvrouw, picknick in Vrijbroekpark, fietstocht naar het huis van mijn ouders, daguitstap met de trein naar Brugge (maak drie kinderen en je kan aan de helft van de prijs de trein nemen), langs het water fietsen naar Lier, naar dat mannetje dat altijd maar pipi doet in Brussel gaan kijken (en ineens dat vrouwtje ook maar zoeken),…. Het kost minder dan op reis gaan en er is nog zoveel dat we nog altijd niet gezien / gedaan hebben. Ik hou er een lijstje van bij en zie aan het begin van elke vakantie wat we van dat lijstje deze keer willen gaan doen.
Reactie plaatsen
Reacties